top of page

Ritmul de revenire si de crestere al pietei imobiliare rezidentiale se accentueaza

 

   Inregistrearea unei cresteri timide pe piata constructiilor rezidentiale a fost datorata in mare parte de scaderea dobanzilor bancare, fapt ce a favorizat reluarea creditarii pentru locuinte. La mijlocul anului 2014, creditele in lei pentru locuinte acordate populatiei erau de peste 5.9 miliarde de lei, avand o crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut de 18.3 %. Ponderea cea mai mare a imprumuturilor o are Bucurestiul cu 40%, urmat de Cluj cu 33% si Constanta, Timis si Iasi. Acest clasament reflecta cererea pentru locuinte, iar cea mai mare parte a investitiilor in acest domeniu se va regasi in localitatile din fruntea clasamentului.

   Noile ansambluri rezidentiale sunt dezvoltate acum de investitori specializati, antreprenori cu experienta, arhitecti si ingineri implicati in acest domeniu, punandu-se un accent deosebit pe calitatea produsului rezultat, totul pentru a atrage cumparatorii inca putini la numar dar mult mai atenti si mai informati.

   Scaderea dobanzilor atat la credite precum si la depozite a incurajat accesarea de credite imobiliare din partea populatiei cu venituri mici si medii, dar a determinat plasarea depozitelor de bani din banci, care au devenit acum mai putin rentabile in investitii imobiliare. Locuintele sunt considerate in continuare plasamente cu grad ridicat de siguranta, acestea avand cerere pe piata, respectand insa un anumit nivel al pretului si al calitatii.

   In conditiile mentinerii  unui curs pozitiv pe piata, alaturi de dezvoltatorii independenti, se prevede  ca in doi ani de zile sa se implice in domeniu si 

companiile multinationale, actori ce dispun de fonduri considerabil mai consistente si care pot derula proiecte rezidentiale de mare anvergura.  Se asteapta  depasirea cererii de locuinte axate doar pe locuintele destinate clientilor cu venituri medii sau sub medie, dependenti de functionarea programului Prima Casa.

   Conditionati  fiind de cresterea cerintelor in ceea ce priveste calitatea dar si noutatea  produsului  oferit, dezvoltatorii  imobiliari pun accentul pe principiile ecologice ale constructiilor sustenabile.        Componentele cladirilor respecta cerintele proiectelor verzi.  Materialele de constructii provin din materiale  reciclate sau recuperate, deseurile rezultate  in urma executie sunt si ele reciclate, diminuand astfel impactul asupra mediului.  Noile cladiri sunt gandite pentru a functiona cu un consum cat mai redus de energie. Sunt integrate sisteme performante de iluminat bazate pe tehnologie LED, consumatorii de energie electrica din cadrul cladirii ( Lifturi , pompe aferente 

instalatilor de apa, etc.) respecta norme de consum redus de curent electic. Incalzirea spatiilor este asigurata de centrale termice eficiente, suplimentate de prezenta panourilor solare (se valorifica aportul energiei solare), iar izolatia cladirii asigura mentinerea unei temperaturi optime in interior, diminuand considerabil pierderile catre exterior. De asemenea, au fost instalate sisteme de recuperare a apei pluviale pentru irigarea spatiilor verzi din perimetrul cladirilor. Toate aceste tehnologii noi presupun costuri suplimentare in realizarea constructiei. Gandind insa toate aceste aspecte inca din faza de proiect, costurile pot fi diminuate, fiind comparabile cu cele de realizare a unei constructii conventionale. O cladire “verde” implica o marja de 5%-20% costuri in plus  fata de una realizata in mod obisnuit. Beneficiile locatarilor rezulta insa din costuri reduse de exploatare, precum si de o reducere cu 50% a impozitului pe cladire.

   Cu toate acestea, locuintele ecologice nu sunt insa apreciate in Romania datorita pretului putin mai ridicat, dar si datorita reticentei  la nou a cumparatorilor care nu sunt dispusi sa riste in implementarea de tehnologii noi si materiale neconventionale in propriile locuinte. Avantajele acestor constructii  vor schimba perceptia actuala si vor incuraja pe viitor realizarea a tot mai multor proiecte ecologice.

   Cererea de locuinte in Romania nu a scazut in urma crizei economice. Conditiile dificile de creditare precum si dificultatile obtinerii unui venit stabil au dus la imposibilitatea derularii tranzactiilor imobiliare la intensitatea anilor de boom imobiliar. Atat timp cat dezvoltatorii vor fi capabili sa construiasca cu costuri mici, minimizand pierderile printr-un management de proiect riguros, vor fi in masura sa ofere pe piata locuinte la preturi accesibile, adresate celor mai multi cumparatori, sprijiniti si de programul Prima Casa.

bottom of page